El nostre blog

“No puc respirar!”

“No puc respirar!”

Cada vegada són més persones les que experimenten aquesta desagradable sensació que dificulta que puguem dur a terme la nostra vida amb normalitat. En el següent article coneixeràs una mica més en què consisteix l’ansietat.

Són nombrosos els pacients que han acudit a la meva consulta amb frases de l’tipus: “No podia respirar, vaig pensar que em moria”; “Vaig sentir una forta pressió al pit que em deixava sense alè”; “Va ser la sensació més desagradable que he experimentat en la meva vida “; “Vaig perdre completament el control de la meva respiració, sentint que em asfixiava” i com aquestes, infinites definicions més del que per a ells va ser un atac d’ansietat. Intentaré oferir una explicació, el més senzilla possible, de quin és el mecanisme de funcionament de l’ansietat.

L’ansietat es manifesta de tres formes diferents, o en tres àmbits diferents: a nivell cognitiu, fisiològic i conductual.

A nivell cognitiu: Es percep una situació com perillosa o amenaçant. Per exemple, em trobo davant d’una serp.

A nivell fisiològic: S’activen respostes físiques com són taquicàrdia, sudoració, tensió muscular o respiració accelerada. Seguint l’exemple anterior, davant la serp, em poso molt nerviós i per tant, se m’accelera la respiració i començo a suar i tremolar per la por que em provoca estar tan a prop d’ella.

A nivell conductual: L’activació de les respostes físiques ens indueix a comportar-nos de tal manera que evitem o afrontem la situació. És a dir, o bé surto corrent el més ràpid possible, o per contra, afronto la situació romanent quiet i tranquil fins que la serp marxi.

L’ansietat és perjudicial per a la salut en el moment en què es sobrepassen els límits de l’benestar, és a dir, quan la nostra vida diària es veu afectada pel nostre estat ansiós i la forma en què afrontem les situacions del dia a dia.

Quan els nostres pensaments respecte a una situació concreta són negatius, la nostra reacció fisiològica també ho serà i per tant, el nostre comportament anirà condicionat als dos aspectes anteriors. És molt important acudir a un professional de la psicologia i / o la psiquiatria per tractar l’ansietat i adquirir les tècniques necessàries per afrontar-la i superar-la. Vull animar a totes aquelles persones que la pateixen, que són moltes, al fet que iniciïn tractament psicològic perquè no només es pot millorar la simptomatologia sinó que, en molts casos, també es pot superar el problema.

×

Powered by WhatsApp Chat

×