Nutrició energètica (el yin – yang en els aliments)
La filosofia xinesa explica que tot el què existeix posseeix ambdues forces en major o menor mesura, també l’ésser humà i els aliments que pren.
Les persones que tenen predomini de yin solen ser més tranquil·les, pacífiques, creatives, sociables… Els de predomini yang solen ser més actius, vigilants, enèrgics i precisos. L’excés d’una de les dos forces pot portar-nos a un desequilibri energètic i per tant a símptomes físics i malalties.
Segons la Nutrició Energètica podem ajudar a equilibrar aquestes tendències personals mitjançant l’alimentació. Així podrem prevenir i ajudar a millorar tota classe de dolències.
Les persones amb tendència yin, va bé que tinguin una bona proporció de peix, llegums, cereals integrals i verdures d’arrel. (que són aliments més yang o contractius).
A les persones més aviat yang, és aconsellable que augmentin la proporció d’amanides, llavors, verdures cuites i fruita fresca i en compota. (que són aliments més yin o expansius).
Si fa fred, convenen més els aliments yang o contractius i si fa calor als aliments més yin o expansius. (d’aquí la importància de consumir aliments de temporada i de proximitat!).
Es recomana reduir els aliments que tenen excés d’una de les dos forces; Els extrems yin o expansius són el sucre, espècies i alcohol. Els aliments d’extrems yang o contractius són les carns, ous, embotits i formatges.
L’elaboració i la cocció també influeix en l’energia dels aliments; en general si està cru és més yin o expansiu, i depèn del tipus de cocció es van transformant en més yang o contractius (en general a major temps de cocció)
Si t’interessa el tema i en vols aprendre més, deixa’t assessorar!
Anna Gispert Muñoz , Dietista-Nutricionista membre de l’ACDN-AEDN nº 00554